Zoeken

Onze Stichting

Missie

Het verrichten van de gezamenlijke gebeden in onze stichting is één van de belangrijkste verplichtingen van onze gemeenschap. Het gezamenlijk gebed heeft vele spirituele en sociale voordelen. Onze stichting heeft als primaire doel het creëren van gelegenheid voor moslims om Allaah (de Verhevene) te aanbidden en zo hun geloof volgens de heilige Qoraan en de Soennah (overleveringen van de profeet Mohammed, vrede zij met hem) te praktiseren. Dit doen wij door (samen) te bidden, lezingen/preken te volgen, te vieren(islamitische feestdagen) en kennis op te doen door onderwijs aan jong en oud  aan te bieden. De deuren van de stichting staan voor iedereen open.

Visie

Wij  streven  ernaar  een  stichting  te  zijn  die  open  staat  voor moslims en niet-moslims. Door het  organiseren van religieuze, sociaal-culturele en maatschappelijke activiteiten willen wij kennis over de Islaam verspreiden, saamhorigheid onder moslims bevorderen en respect tussen moslims en niet-moslims stimuleren. Activiteiten worden door en voor bezoekers van de stichting georganiseerd maar zijn in het algemeen ook voor de brede islamitische  gemeenschap  in  Den Haag  en  omgeving. De activiteiten zijn voor zowel mannen als vrouwen, jong en oud.

Onze Activiteiten

Binnen onze stichting zijn verschillende afdelingen actief. Van Da’wah (verspreiding van de islamitische boodschap) tot Onderwijs. We organiseren diverse activiteiten en evenementen om aan de behoeften van onze gemeenschap te voldoen. We hechten veel waarde aan onderwijs en bieden wekelijkse lessen in het Arabisch en Nederlands aan, variërend van geloofsleer tot jurisprudentie.

Organisatie

Naam                              Stichting El Mouahidin

KvK nummer                  41159349

RSIN                                  8041.78.665

Actief in sector               Levensbeschouwing – Religieus geënte instellingen

Instelling actief in          Nederland (Den Haag)

Aantal medewerkers     1

Aantal vrijwilligers          20

Contactgegevens

Adres                                 Deimanstraat 7, 2522 BB te Den Haag

Telefoonnummer            (070) 395 24 64

E-mailadres                     info@elmouahidin.nl

Website                             www.elmouahidin.nl

Statutair bestuur van de instelling

Mostafa Belhaj                Voorzitter

Asbai Touzani                  Plaatsvervangend voorzitter

Adil Taheri                        Secretaris

Rabie Zarrou                    Penningmeester

Chaib El Ousrouti            Vice-penningmeester

Ahmed Itayibi                  Algemeen bestuurslid

Jamal Achbouk               Algemeen bestuurslid

ANBI-status

Stichting el Mouahidin heeft een ANBI status. Een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is een instelling die het algemeen belang dient. Uw financiële steun is daardoor aftrekbaar voor de belasting. Klik hier voor meer informatie.

Onze doelstelling

Stichting El Mouahidin verricht haar activiteiten vanuit een op de Islaam geïnspireerde verantwoordelijkheid. Wij hebben als doelstelling informatie te verschaffen door middel van het organiseren van dagelijkse gebedsdiensten, onderwijs en lezingen aan zowel moslims als niet-moslims. Hiermee willen wij de participatie en acceptatie bevorderen van de moslimgemeenschap in Nederland. Alle activiteiten zijn gericht op zowel mannen als vrouwen, jong en oud. 

 

Beloningsbeleid 

Het bestuurderschap is op basis van vrijwilligheid en het is bestuurders, gelet op de statuten, niet toegestaan financiële gewin te hebben in hun functie als bestuurder. De bestuurders van Stichting El Mouahidin zijn onbezoldigd en ontvangen daarom geen vergoedingen, zoals verwoord in de statuten. De bestuurders zijn slechts beperkt tot het declareren van gemaakte onkosten. Echter de bestuurders kiezen er veelal voor deze kosten voor eigen rekening te nemen. Onbezoldigd zijn heeft als voordeel dat een bestuurder een welgemeende intentie heeft en over een dosis motivatie beschikt om een groot deel van zijn tijd op te offeren voor het maatschappelijk en religieus belang.

De vaste medewerker die momenteel op de loonlijst van de stichting staat is de imaam om de vaste dagelijkse gebeden te verrichten en van tijd tot tijd het geven van de vrijdagpreken. De imaam wordt door de dagelijkse leiding aangestuurd en heeft op gezette tijden contactmomenten met het bestuur. De imaam heeft ook als hoofdtaak jaarlijks de Taraaweeh gebeden tijdens de maand Ramadhaan te verrichten en daar waar nodig kan hij beroep doen op een extra Ramadhaan reciteur. De imaam heeft als bijtaken het bezoeken van zieken in instellingen of in de thuissituatie en in geval van overlijden legt hij rouwbezoeken af.

Beheer en besteding van het vermogen van de stichting

Voor het beheer van het vermogen van de stichting zijn de bestuurders, zoals vastgelegd bij de Kamer van Koophandel, verantwoordelijk. Deze bestuurders zijn gemachtigd voor het doen van uitgaven. De uitgaven worden eerst besproken in het bestuur en bekeken wordt of het noodzakelijk is, conform de beleidsdoelen zijn en of de begroting dit toelaat.

De uitgaven vallen onder toezicht van de penningmeester die structureel aan het voltallige bestuur verslag legt. Twee bestuursleden zien toe op de penningmeester en of hij zijn functie naar behoren uitvoert.

De besteding van het vermogen van de stichting wordt door het bestuur gedaan. De uitgaven worden gemaakt om de doelstellingen van de stichting te verwezenlijken, het vestigingspand te onderhouden en de vaste kosten te betalen. Voor gemaakte onkosten kunnen vrijwilligers en bestuurders alleen de onkosten- en reiskostenvergoeding op declaratiebasis vergoed krijgen. Hierbij heeft de stichting een richtlijn van € 0,21 per km indien de eigen auto wordt gebruikt.

Activiteitenverslag

De door ons uitgevoerde activiteiten kennen een doorlopend karakter. De activiteiten die we jaarlijks uitoefenen zijn als volgt:

  • Elke dag vijf gebedsdiensten ten behoeve van de islamitische gemeenschap;
  • Elke vrijdag een gebedsdienst georganiseerd voor de islamitische gemeenschap;
  • Jaarlijkse Ramadhaan gebeden (Taraaweeh);
  • Jaarlijks gedurende de maand Ramadan iftar-maaltijden voor behoeftigen;
  • Jaarlijks ‘Ied oel-Fitr gebed (Suikerfeest) en jaarlijks ‘Ied oel-Adhaa gebed (Offerfeest);
  • Lezingen voor de gemeenschap;
  • Periodieke avonden voor speciale doelgroepen zoals jongerenavonden, ladies night etc;
  • Incidentele studiedagen, kennismodules etc;

Een actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten van de stichting vindt u op de Facebook-pagina en het YouTube-kanaal van Stichting El Mouahidin.

 

Financieel Jaarverslagen

Klik hier voor 2022
Klik hier  voor 2023

Hoofdlijnen beleidsplan 

Welke werkzaamheden verricht de instelling?

Het opzetten en continueren van een religieus-en cultureel centrum waar islamitisch onderwijs, lezingen, activiteiten, ontmoetingen en andere educatieve activiteiten worden gehouden die toegankelijk zijn voor verschillende doelgroepen. 

Wanneer worden welke werkzaamheden uitgevoerd?

Het begeleiden van moslims in hun geloof en op maatschappelijk vlak, om zodoende een volwaardige burger te zijn in de maatschappij waarin zij leven. 

En hoe dragen die bij aan het realiseren van de doelstelling?

Het beantwoorden van diverse vraagstukken van bezoekers op religieus en maatschappelijk vlak. 

Hoe krijgt de instelling inkomsten?

De inkomsten van Stichting El Mouahidin komen van een vaste groep donateurs die onze gebedsruimte frequent bezoeken. Deze dragen bij door via eenmalige, wekelijkse,  maandelijkse en/of jaarlijkse donaties.

Daarnaast verwerft Stichting El Mouahidin inkomsten door de organisatie van benefieten waarbij bezoekers en andere donateurs kunnen doneren.

Onze Ambities

Voor 2030 heeft stichting El Mouahidin meerdere ambities vastgesteld:

  • Een inspirerend religieus programma-aanbod in het Arabisch, Riffijns en in het Nederlands, ogevarieerd en gefocust op verschillende doelgroepen.
  • Een hechte gemeenschap van 500 gecommitteerde bezoekers die altijd klaar staan voor de stichting.
  • Een professionele organisatie die fysiek en digitaal aanwezig is en de gemeenschap (online en offline) optimaal bedient.
  • Een sterke financiële positie die de onafhankelijkheid van de stichting verder versterkt
  • Een duurzaam en inspirerend gebouw voor gebed, onderwijs en verbinding. Een plek voor ontmoeting en waar mensen graag willen zijn.